החיפזון מהשטן

מזמן לא ביקרתי פה…. קצת עצוב שזה קורה אבל לא נורא. הרבה דברים התגלגלו ולא יצא לי לשבת לכתוב. הבטחתי להשלים את הבמה לתצוגה שלי אבל אל דאגה זה עוד יגיע. חלקים מסוימים כבר הודפסו ותכנון קפדני כבר בוצע אבל חסרים לי מספר רכיבים שאני מחכה להגעתם (כן כן, שוב אמזון 🤷‍♂️) וברגע שהם יגיעו אשלים את הבמה ואכתוב את הפוסט המיוחל.

בינתיים הגענו לפורים וכחלק מהתחפושת של אשתי למלכת הלבבות הוחלט להדפיס כתר קטן. העיצוב בוצע על ידי אמן דגול (ברור שאני 🙂 ). ב SolidWorks ודאגתי להוסיף פתחים מיוחדים להשחלת קשת עליה ישב הכתר.

בשלב הזה ניגשתי להדפסה. חומר PLA זהב היה זמין ביצעתי את כל ההגדרות הנדרשות בתוכנת Cura ושלחתי להדפסה. באופן מפתיע בכל פעם שההדפסה הגיעה לאזור שכל מה שיש להדפיס בו זה מעגלים התחלתי לקבל בליטות מכוערות מסוגים שונים (דוגמא לאחד מהסוגים ניתן לראות בתמונה).

מיד התחלתי לחקור את הסיבות לקבלת המחלה המוזרה. לאחר הרבה ניתוחים ובחינות הבנתי משהו מעניין. האזור הנגוע נמצא רק בשכבות בהן ראש ההדפסה עושה מעגלים שלמים ולא עסוק בדברים אחרים (בכל שאר השכבות יש בפנים אלמנטים נוספים או שבחלק העליון כל אזור נפרד ועושה רק חלקי מעגל).
בחינה נוספת של האזור הביאה אותי להבין שהראש מבצע באזור הזה תנועות משוגעות.
בכל שכבה שחולקה למשולשים (ביצירת ה STL) המקטעים משנים את גודלם.

לקחתי כמובן שכבה אחת כדוגמא והעליתי לאקסל ולאחר מספר קסמים קטנים קיבלתי את המראה הבא.

הבנתי שנדרש לחלק את המרחקים בין הנקודות השונות בצורה מעודנת יותר ונזכרתי בסרטון של CNC Kitchen וגם של dr vax שמדבר על יכולת חדשה של Cura לשליטה בטולרנסים וכתוצאה מכך דילוג על נקודות וקבלת רצף אחיד יותר. לאחר שבצעתי את האיזון המעניין הזה קיבלתי את הגרף החדש מהאקסל.

עדיין לצערי המשכתי לקבל את הבועות והמריחות האלו אבל בצורות אחרות. בעצם מה שרואים פה שעכשיו התנועות מאוזנות אבל הראש זז ברצף מרחקים גדולים יחסית ואז עובר בצורה חדה למרחקים קטנים וחזרה לגדולים. למדפסת ישנה יכולה שליטה על תאוצות (Acceleration) ועל האטות (Jerk) אבל החלטתי שזה ארוך ומתיש מידי להתנסות על המודל הזה ביוחד שעוד רגע פורים ולא בא לי לעשות לילה לבן כמו בכל שנה!

המשכתי לבחון ואז גיליתי את הסיבה האמיתית. לפני זמן מה ישבתי לחכות להדפסות כלשהן שארכו זמן רב אבל היו מאוד בקוים ישרים. לצורך קיצור לוחות הזמנים שיניתי את המהירות של המדפסת ל 120 מ"מ לשניה. זה מעל פי שניים מהמירות השגרתית של המדפסת. בדרך כלל נהוג להדפיס בערך ב50 מ"מ לשניה. וזה התחבר לי לעובדה שבתאוצות חזקות ההדפסה פשוט המשיכה עוד שבריר שנייה ולא לגמרי הצליחה לעצור ולכן נזרקה בועה ועוד בועה ועוד טיפת חומר וכך נוצרה ההדפסה הנוראית. אחרי שהחזרתי את המהירות לברירת המחדל התחלתי לקבל תוצאות יפות בצורה משמעותית.

אז פעם הבאה שאתם רצים במעגלים קחו בחשבון שהמהירות יכולה לפגוע בכם אז תבינו למה החיפזון מהשטן 😎 וכדאי לפעמים להאט ולהסתכל על העולם בצורה אחרת.

The 3DP blogger. (איל ס.)